Mutluluk Endeksi ve Gelir Adaleti: Türkiye
Mutluluk Raporu, son 12 yıldır Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 20 Mart Birleşmiş Milletler Uluslararası Mutluluk Günü’nde yayınlanır. Bu rapor, ülkeleri mutluluk düzeyi açısından değerlendirmektedir. Herkesin tahmin edebileceği gibi, ilk 10 sırayı Danimarka, İzlanda, İsveç gibi ülkeler paylaşıyor

Mutluluk Raporu, son 12 yıldır Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 20 Mart Birleşmiş Milletler Uluslararası Mutluluk Günü’nde yayınlanır. Bu rapor, ülkeleri mutluluk düzeyi açısından değerlendirmektedir. Herkesin tahmin edebileceği gibi, ilk 10 sırayı Danimarka, İzlanda, İsveç gibi ülkeler paylaşıyor.

Kuzey Avrupa ülkeleri, etkili sosyal güvenlik sistemleri, sosyal yardımlar ve yüksek vergi oranları ile gelir dağılımında sağladıkları adaletin, vatandaşlarının mutluluk seviyelerini artırdığı gözlemleniyor.

Gelirin mutlulukla doğrudan ilişkili olup olmadığı tartışmalı olsa da, gelir adaleti mutluluğu etkileyen önemli bir faktördür.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin gelir dağılımındaki adaletine, yani Gini katsayısına baktığımızda (TÜİK verilerine göre 2023’te 0,43), gelir eşitsizliği probleminin orta düzeyde olduğu görülür. Buna paralel olarak, Dünya Mutluluk Raporu’na göre ise 137 ülke arasından 106. sırada olmamız ne kadar mutsuz olduğumuzu gözler önüne seriyor.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Türkiye’de yaşamak mutsuzluk mu? Türkiye’de gelir adaleti var mı ya da sağlanır mı?

Share the Post:

Related Posts

Türkiye’nin Diyabet Yükü: Sağlık Harcamalarından Üretim Kaybına

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde diyabet oranları hızla artmakta ve diyabet küresel bir halk sağlığı sorunu haline gelmektedir. Türkiye de bu eğilimden muaf değil; aksine, Avrupa ülkeleri arasında diyabet oranlarının en hızlı arttığı ülkelerden biri konumunda. 2021 yılı itibarıyla, Türk Diyabet Vakfı verilerine göre Türkiye’de her 10 yetişkinden birinin diyabet hastası olduğu tahmin ediliyor.

Read More